-İlçelerinde- İstanbul'u Arıyorum

Yazar : Sema Akkoyun Özbay
İsbn : 9786056609084
Yayın Tarihi : Kasım, 2016
Dil : Türkçe+İngilizce
Sayfa Sayısı : 276
Ölçü : 16,5 x 23 cm

Türkiye'de yer alan 81 ilden nüfus yoğunluğu en fazla olan, ekonomik ve kültürel yönden en önemli şehir İstanbul'dur. İstanbul, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34'üncü, nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da birinci, dünyada ise Shanghai'dan sonra ikinci sırada yer alır.
Bu büyük ve kalabalık şehrin 39 ilçe ve sınırları içerisinde Büyükşehir Belediyesi ile birlikte toplam 40 belediye görev yapmaktadır.
1950’li yıllara kadar aynı şekilde yönetilen İstanbul'da 1954 yılında ilk olarak Şişli, 1957 yılında ise Zeytinburnu'nun ilçe olmasıyla idari sınırlarda ilk değişiklikler yaşandı. Giderek genişleyen şehir sınırları ve artan nüfuslar nedeniyle bunu izleyen yıllarda yeni değişiklikler görüldü. 1963 yılında Gaziosmanpaşa, 1987 yılında Büyükçekmece, Kâğıthane, Pendik ve Ümraniye, 1989 yılında Küçükçekmece, 1990 yılında Bayrampaşa, 1992 yılında Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Maltepe ve Sultanbeyli; 1993 yılında ise Esenler bağlı bulundukları ilçelerden koparılarak bağımsız ilçeler haline getirildiler.
Son olarak 2008 yılında Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi'nin de ilçe statüsüne kavuşmasıyla birlikte İstanbul iline bağlı 39 ilçe, 782 mahalle, 152 köy bulunmaktadır. Tüm ilçeler, 22 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan yasayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içine dahil edilmiştir. Yapılan düzenlemeyle il sınırları içindeki tüm belde belediyeleri de feshedilmiştir.
SemaAkkoyun Özbay'ın hazırladığı İstanbul’u Arıyorum” adlı bu çalışma İstanbul'un ve ilçelerinin farklı bir bakış açısından tanıtımını sağlayacaktır.
"İstanbul'u Arıyorum” adlı bu kitapta Bizans, Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi ve şimdiki İstanbul'un analizi şiirsel bir anlatımla dile getiriliyor.
İstanbul'un ilçeleri tarihsel gelişimi ve günümüzdeki konumlarıyla şiirsel bir dille anlatılırken o ilçelerde geçen isimlerin yaşadığı mekanlara vurgu yapılıyor. Hikayelerini özgün fotoğraflarla aktarıyor.
Anlatım dili açısından eser, sadece ilçenin tarihçesi ya da coğrafi konumunun dışında daha çok içinde bulunduğumuz zamanda yaşayan toplumun sosyo-kültürel ve ekonomik yapısının tüm gerçekliği ile dile getiriyor. Günlük hayat, edinilen alışkanlıklar, sürdürülen gelenekler de satır aralarından ilginç notlara dönüşmekte...
******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...