Mekteb-i Sultani - Galatasaray Lisesi 100. Yıl

Yazar : Muhittin Sandıkçıoğlu, Ferruhzat Turaç, Vefa Semenderoğlu
İsbn : 978944593380
Yayın Tarihi : 2018
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 221
Ölçü : 22,5 x 30 cm
Yayınevi : Galatasaray Eğitim Vakfı

Galatasaray Lisesi'nin 150. yılını kutlama etkinlikleri çerçevesinde yayımlanan Galatasaray Lisesi 150. Yıl serisinin ilk kitabı, 1918 yılında, Mekteb-i Sultanînin ellinci yılı sebebiyle basılmış olan, salname niteliğindeki eserin tıpkıbasımıydı. Bu ikinci kitap ise 1968 yılında, yüzüncü yıl kutlamaları organizasyonu için kurulmuş ve görevini tamamladıktan sonra kendini feshetmiş olan 100. Yıl Kutlama Derneği tarafından yayımlanan kitabın elli yıl sonra yeniden yayına hazırlanmasıyla ortaya çıktı.
Özgün ismi Galatasaray Lisesi "Mekteb-i Sultanî" 1868-1968 olan kitap incelendiğinde, içeriğinin büyük kısmının ellinci yıl kitabından alınarak dilinin sadeleştirildiği anlaşıldığından, ilkinin belge niteliği göz önünde bulundurularaktopkıbasımı yapılıp, özgün diline sadık kalınarak sadeleştirilmiş metinle birlikte yayımlandı. Bu kitabın dili ise yayımı üzerinden geçen yarım asırlık süre göz önünde bulundurularak günümüz diline uygun hale getirildi.
1968-2018 arasını konu alan üçüncü kitap ve diğer yayınlarla birlikte seri bir bütün olarak ele alındığında bu kurumun son bir buçuk asırlık tarihinin yanı sıra farklı dönemlerdeki kurum tarihi çalışmaları da geleceğe aktarılmış olacak.
Camia içinde "sarı kitap" olarak adlandırılan eserinitabın yeniden yayımlanması sırasında 1968 yılındaki baskıda saptanan hatalar dipnotlarla düzeltilmiş, bazı eksikleri giderilmiş, yayına hazırlama sırasında görsel malzemenin zenginleştirilmesine dikkat edilmiştir.
ilk baskının önsözündeki"... ocağımızın tarihine, her elli yılda bir çıkarılacak eklerle devamlılık vermenin gelecek Galatasaraylı nesillere bir ödev olduğu" hatırlatmasına sadık kalmakla yetinmeyip, aynı dileği yineliyor ve tüm Galatasaray camiasının 150. yılını kutluyorum.
İnan Kıraç
Galatasaray Eğitim Vakfı başkanı

******

Oktay Aras Kitaplığındaki Vefa Semenderoğlu Kitapları (1)

DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...