İdam Sehpasında Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu

Yazar : Rasim Koç
İsbn : 9789754378085
Yayın Tarihi : Kasım, 2010
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 438
Ölçü : 0 x 0 cm
Yayınevi : Ötüken Neşriyat

TÜRK siyasi hayatında önemli bir yere sahip olan Demokrat Parti’nin 1950-1960 iktidarı dönemi ve bu dönemi sona erdiren 27 Mayıs 1960 İhtilali siyasi ve toplumsal hayatımızda etkisini hala göstermektedir. Bu dönem cumhuriyet tarihimizin ilklerini içerir. Birincisi cumhuriyetin kuruluşuyla beraber devlet hayatını şekillendiren ve yöneten CHP iktidarının 1950 seçimleriyle sona ererek yerini DP'ye bırakmasıdır, ikinci ilk ise milli mücadeleden sonra gerçekleşen ilk askeri müdahale ile ordunun fiili olarak yönetime el koymasıdır. Siyasi ve sosyal hayatımızda etkisini hissettiğimiz bu dönemin önemli şahsiyetleri, politikaları ve 1960 İhtilali hakkında birçok şey yazılmıştır. DP'nin iktidarı sırasında Türk dış politikasına ve ekonomisine yön veren önemli şahsiyetlerden biri olan Fatin Rüştü Zorlu'nun hayatı ve savunduğu ilkeler hakkında kapsamlı bir akademik çalışma bulunmamaktadır.
Bu çalışmadaki amacımız Zorlu'nun ailesini, mesleki hayatını ve nihayetinde idamla son bulan siyasi hayatını araştırarak bir dönemin bilinmeyen ve gözden kaçan noktalarını aydınlığa kavuşturmak oldu.
Bu çalışma dört bölüm halinde planlandı. Birinci bölüm Fatin Rüştü Zorlu'nun aile hayatını, öğrencilik yıllarını ve mesleki hizmetlerini içerir, ikinci bölümde siyasete girmesiyle birlikte başlayan bakanlık dönemindeki çalışmaları, üçüncü bölümde de DP idaresi dönemindeki siyasi, sosyal, ekonomik ve hükümet-ordu ilişkileri ana hatlarıyla incelenmeye çalışıldı. Son olarak dördüncü bölümde sanık olarak yargılandığı Yassıada duruşmaları ve burada yaşananlar ele alındı.,,
******.......
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...